logo
facebook

Search

VÂRTOP

Satul de Vacanta Vartop este situat in Muntii Bihorului pe versantul Nordic dintre pasul Vartop si Culmea Galisoaia la altitudinea de 1160m , la 108 km de municipiul Oradea, resedinta judetului Bihor si la 20 km de orasul Nucet,care de altfel este si unitatea administrativa, in Parcul Natural Apuseni.

Zona reprezinta centrul unui arc de cerc ce cuprinde la extremitatea sa orasele: Cluj-Napoca la 160 km, Oradea la 118 km, Arad la 170 km, Deva la 121 km si Alba-Iulia la 132 km constituind astfel o atractie pentru turisti.

Accesul in Vartop se realizeaza pe drumul national DN 75, Lunca- Turda cu imbracaminte asfaltica.

Prin asezarea sa pe DN 75, in centrul Muntilor Bihorului intr-o zona cu potential turistic deosebit, statiunea Vartop are mari perspective de dezvoltare turistica. Resursele turistice prin varietatea si complexitatea lor, au o valoare ridicata ceea ce ii confera zonei un grad ridicat de interes din punct de vedere turistic atat vara cat si mai ales in anotimpul alb ( stratul de zapada persista circa 4-5 luni pe an, pe versanti nordici, avand o grosime de 60-70 cm.

Marea importanta a zonei o reprezinta: Groapa Ruginoasa, Ghetarul de la Scarisoara, Cascada Varciorog, Avenul din Hoanca Urzicarului, Izbucul Tauzului, Avenul cu doua intrari si Pesterile Gura Apei, Cheile Gardisoarei, Coiba Mica, Coiba Mare, Huda Orbului si Hodobana, Pesterile de pe valea Sighistel si valea Bulzului, Pestera Ursilor de la Chiscau, toate aceste obiective situandu-se in Parcul Natural Apuseni si putand fi usor vizitate din statiunea Vartop.

In zonele limitrofe satului de vacanta Vartop se mai pot vizita si alte obiective din comuna Pietroasa precum: Cetatile Ponorului, Valea Galbenei, Platoul carstic Padis, Platoul carstic Lumea Pierduta, iar in comuna Garda de Sus: Platoul complexul carstic Ocoale-Scarisoara, toate acestea detinand numeroase rezervatii naturale cu acces facil din trasee turistice marcate.

Din punct de vedere geografic statiunea Vartop se afla situata in Muntii Bihorului, munti ce constituie unitatea cu cele mai mari altitudini din Apuseni (Vf. Cucurbata Mare 1849 m), intre masivele Batrana si Biharia, doua unitati montane.

NUCET

Nucet este un oraș situat în sud-estul județului Bihor, regiunea Crișana, în Depresiunea Beiușului, pe șoseaua Ștei–Câmpeni, la circa 100 km de municipiul Oradea. Denumirea orașului este strîns legată de faptul că această localitate este mărginită de o plantație de nuci.

Are in administrație satele Băița și Băița-Plai, precum și satul de vacanță Vârtop. Suprafața totală a orașului Nucet este de 41,11 km2 (4111 hectare), ceea ce reprezintă 0,54% din suprafața județului Bihor.

Orașul Nucet are o istorie recentă, prima atestare documentară oficială având loc în 2 februarie 1956. Chiar dacă orașul este relativ nou, istoria Văii Băița este mult mai veche. Încă din anul 1270, pe aceste meleaguri ocupația de bază a fost mineritul. Apariția pe harta țării se datorează existenței bogățiilor mineraliere (uraniu, molibden, bismut, fier, argint, cupru, aur) din zona localității Băița, sat care are o tradiție minieră de cîteva secole și care actualmente e componentă a Nucetului.

PADIȘ

 

Localizare:

Zona turistica Padis se află în ramura nordică a Muntilor Bihor, lant din Muntii Apuseni. Din punct de vedere administrativ, zona Padis e situată în sud-estul judetului Bihor, pe raza comunei Pietroasa, până la granita cu judetele Cluj si Alba. Din zona turistica Padis fac parte urmatoarele :

 • Bazinul închis Padis – Cetatile Ponorului
 • Cheile Somesului Cald – Poiana Vărăsoaia
 • Poiana Cuciulata
 • Cheile Galbenei – Poiana Florilor
 • Obârsia Văii Boga.

Acces:

Pentru a ajunge la Padis aveti cel putin 3 variante:

 • de pe comunicatia Oradea- Deva E79, in Sudrigiu virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa acesta virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) pentru a ajunge in locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat inca 6 km pana aproape de Cabana Scarita, unde virati stanga si va continuati deplasarea 2 sau 5 km.
 • de pe comunicatia Oradea- Cluj Napoca E60, in Huedin virati catre Rachitele. mergeti pe ruta Rachitele, Ic Ponor, Platoul Padis. Pentru a ajunge la locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat pentru a ajunge pe platoul Padis.Cantonul silvic Scarita. Dupa acesta virati la stanga (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si va continuati deplasarea 5 km, trecand pe langa un camping, mai virati o data la dreapta si dupa 300 m ajungeti la Padis;
 • pentru cei vare vin de la Cluj si nu vor sa strabata drumul dintre Rachitele si Platoul Padis, care este greu accesibil cu un autoturism, va recomandam urmatoarea varianta: Va deplasati spre Oradea pana in Borod, unde virati stanga catre Bratca-Rosia-Beius. In Beius, in centrul orasului virati stanga catre Deva si va deplasati pe comunicatia Oradea- Deva E79, pana in Sudrigiu unde virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 3m/2m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa aceasta, la 100 m, virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) pentru a ajunge in locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat pentru a ajunge pe platoul Padis.
 • pentru cei care vin cu mijloacele de transport in comun, cea mai buna varianta este sa vina cu autobuzul pana in Vartop-Arieseni si de aici pe marcajul turistic banda rosie pana la Padis.

Drumul forestier:

Zona turistica Padis este străbătută de drumul Rachitele – Ic Ponor – Padis – Boga – Pietroasa, cu o lungime totală de 53 km, din care:

Rachitele – Ic Ponor 21 km – drum pregatit pentru asfaltare
Ic Ponor – Padis 10 km – drum forestier nereparat de vreo cateva zeci de ani
Padis – Boga 6 km – asfaltat
Boga – Pietroasa 16 km- asfaltat.

Drumul forestier se poate parcurge cu autoturismul, dar are câteva portiuni scurte unde trebuie înaintat cu grijă, din cauza gropilor. Daca masina nu este foarte încărcată si conduceti cu atentie, nu trebuie să vă faceti griji mari. In sezon, pe platoul Padis, întâlnesti zeci de autoturisme, de toate mărcile, care au urcat fie dinspre Pietroasa, fie dinspre Rachitele sau Poiana Horea( prin Ic Ponor).

Drumul forestier este accesibil dinspre:

 • Huedin (Huedin – Padis 58km): Huedin-Călata-Buteni-Scrind Frăsinet-Rachitele 27km, drum judetean partial modernizat;
 • Cluj (Cluj – Padis 95 km):Cluj-Gilau-Somesul Cald-Marisel-Poiana Horea-Ic Ponor(Cantonul Silvic Barna) din care: Cluj-Poiana Horea 70km drum modernizat(asfalt), Poiana Horea- Călineasa-Ic Ponor (Cantonul Silvic Barna) 20km, drum nemodernizat, recomandat autoturismelor de teren, se poate parcurge totusi si de autoturisme, cu grijă;
 • Oradea (Oradea-Padis 100km) prin Beius, Sudrigiu (Sudrigiu – Pietroasa 12 km, asfalt) sau dinspre Stei (pentru turistii ce vin dinspre Alba-Iulia, Deva, Arad) tot prin Sudrigiu si Pietroasa, drum asfaltat.

Ramificatiile drumului forestier permit accesul cu autoturismul spre principalele obiective turistice din zona:

 • Cheile Somesului Cald 9 km;
 • Poiana Vărăsoaia si Cetatea Radesei 4 km;
 • Cantonul Silvic Padis 1 km;
 • Cantonul Silvic Ponor si Cabana Cetatile Ponorului, Valea Cetătilor, Valea Seacă si Izbucul Ursului 5 km;
 • Cheile Galbenei si Poiana Florilor 10 km;
 • Valea si Statiunea Boga 3 km.

METEO

INFORMAȚII UTILE

TRAFIC WEB AFISAT

Numar vizitatori unici: