logo
facebook

Search

 • Descriere Detaliata ⛺ Molhaşurile de la Izbuce

  Centrul turistic Padiş este locul din care pornesc cele mai multe trasee din Munţii Apuseni.

  Complexul de turbării din Valea Izbucelor are o suprafaţă de 48 hectare şi se situează în zona de izvoare a Someşului Cald, la o altitudine de 950-1000 m. Cel mai impresionant este Molhaşul Mare, care se întinde pe o suprafaţă de circa 8 ha cu o grosime medie a turbei de 4 m şi un volum de turbă de 320.000 metri cubi.

  Turbăriile se formează în zone cu umiditate excesivă, pe un teren orizontal cu substrat silicios. Datorită grosimii turbei de peste 1 m, plantele se izolează de sol şi devin dependente de precipitaţii. Din loc în loc apar tăuri fără fund cu apă neagră.

  Aceste lacuri au o suprafaţă între 1-5 mp şi 0,2 – 7 m adâncime, unele cu apă liberă şi altele cu vegetaţie şi în curs de colmatare. Aici trăieşte Roua Cerului (Drosera rotundifolia), singura plantă carnivoră terestră din România. Poate fi uşor recunoscuta după perişorii ei, un fel de tentacule, cu o secreţie lipicioasă, cu aspect de rouă, De la ele vine şi denumirea plantei.

  Tot aici se întâlneşte şi jneapănul la cea mai mică altitudine din ţară. Datorită fragilităţii acestui habitat de turbărie, zona este ocrotită; a fost construit un turn de observaţie pentru cei interesaţi de acest habitat.

METEO

INFORMAȚII UTILE

TRAFIC WEB AFISAT

Numar vizitatori unici: