logo
facebook

Search

 • Galbena - circuit turistic

  Durata: 10 h

  Lungime: 19 km
  Diferenţă de nivel: +1100 m / -1100 m
  Observaţii: Drum greu, cu diferenţe mari de nivel, practicabil numai vara.

  pg

  Traseul porneşte de la Cabana Padiş, împreună cu punctul albastru, cruce galbenă şi triunghi roşu. În prima şa ne părăseşte Cetăţile Ponorului, iar in Poiana Rotundă traseul turistic Padiş-Lumea Pierdută. Traseul coboară în poiana Ponor, străbătută de pârâul Ponor, ce izvorăşte în izbucul din dreapta şi dispare prin ponorul din stânga. De aici poteca urcă pieptiş, pe urmă coboară şi traversează un drum forestier pe care vin 2 marcaje Vărăşoaia-Vârtop, respectiv Glăvoi-Casa de Piatră.

  După 5 minute ajungem la o dolină-ponor, aici ne părăseşte Padiş-Poiana Căput. Marcajul nostru o ia la stânga şi urcă pe lângă dolină, iese pe un pinten stâncos, de unde putem admira adâncimile ameţitoare ale Cetăţii Ponorului. După cca. 20 de minute de la separarea marcajelor, din dreapta revine marcajul punct albastru, pentru scurt timp. Cei care nu au destul timp pentru vizita Cetăţilor pot continua drumul pe punct albastru, şi în 15 minute pot ajunge la primele trei balcoane, întorcându-se apoi pentru a continua drumul spre Galbena.

  Un urcuş pieptiş ne scoate pe creastă, de unde traseul coboară cca. 20 minute, unde se desface la dreapta o potecă pentru Gheţarul Borţig. Revenim la traseu, coborâm o diferenţă de nivel de 360 m, continuăm pe orizontală 20 minute, şi părăsim drumul şi creasta şi coborâm la stânga, până la piciorul unui perete, unde se află Izbucul Galbenei, care îşi continuă drumul printr-o cascadă cu debit mare, spre Cheile Galbenei.

  O derivaţie cu coborâş ne scoate deasupra apei, de unde putem admira o cascadă şi marmitele scobite de apă.

  Revenim la potecă, urmează un coborâş cu ajutorul cablului fixat aici, şi ajungem la un ponor, unde se pierde toată apa. Continuăm drumul pe orizontală, până la o dolină în care se deschide o gură de peşteră, care devine fereastra unei galerii subterane. Coborâm un grohotiş, ajungem la apă, de unde admirăm frumoasa Cascadă Evantai.

  De aici continuăm drumul pe lângă apă în jos. Coborâm astfel cca. 250 m, ajungând la altitudinea de 750 m, punctul cel mai coborât din traseu. Ajungem la podul peste Galbena, unde întâlnim tangenţial Pietroasa – Arieşeni. De pe malul drept începe urcuşul, până deasupra pereţilor văii Galbena.

  De aici o derivaţie ne scoate pe culme, unde sub noi la peste 200 m se află firul văii. După încă 10 minute o altă derivaţie ne coboară la 30 m diferenţă de nivel, de unde panorama văii Galbena este uluitoare. Ne întoarcem pe potecă, care ne duce pe o culme lată cu un drum, ce ne coboară înPoiana Florilor. De aici noi continuăm în sus pe pantă pieptiş, până la un drum lat, ce urmăreşte curba de nivel. Ajungem într-o poieniţă, în care o derivaţie cu marcaj roşu ne îndrumă către Peştera Focul Viu.

  Revenind în poiană traseul coteşte la dreapta, şi începe urcuşul pe Vârful Piatra Galbenei (1234 m), de unde se deschide o privelişte pe munţii înconjurători. După 15 minute ajungem într-o potecă largă, o săgetă ne indică izvor la 5 minute. De aici porneşte Circuitul Groapa de la Barsa. Începem să urcăm pe o culme, şi după care urmează o coborâre accentuată, până la Valea Cetăţilor. Traversăm valea şi în câteva minute ajungem în faţa cantonului Glăvoi, de unde împrenă cu punctul albastru ajungem la Cabana Padiş.

METEO

INFORMAȚII UTILE

TRAFIC WEB AFISAT

Numar vizitatori unici: