logo
facebook

Search

 • Câmpani - Valea Sighiştel - traseu turistic

  Durata: 4 1/2 h
  Lungime: 12.5 km
  Diferenţă de nivel: +1000 m / -200 m
  Observaţii: Drum greu, practicabil numai vara.

  ba

  Traseul porneşte din centrul localităţii Câmpani. Din DN 75 se desprinde un drum spre Sighiştel, traversează satului, şi ajunge la camping, iar de aici poteca înaintează pe vale când pe un mal, când pe celălalt. Am ajuns în Valea Sighiştel, paradisul speologilor.

  e vale sunt peste 200 de peşteri, de la câţiva m la câţiva km. Iată câteva: la capătul satului se află Dealul Cornii. Imediat la intrarea în chei, pe partea dreaptă se află Peştera Varniţa. Dincolo de Sohodolul Hidrii pe malul stâng se află Peştera cu Punte. Mai sus pe partea stângă se ridică pintenul Piatra Lungă, iar vis-a-vis se află Valea Rea. Dincolo de Izbucul la Gârniţă este Peştera Corbasca, iar mai sus, Peştera de la Zvârlişul Corbeştilor. După locul numit Strâmtură, în Dâmbul Colibii, se află Peştera Mare din Dâmbul Colibii. Pe pârâul Blidaru este Peştera Răsuflătoarea Blidarului.

  Mai în amonte, pe malul stâng, se deschide portalul impunător al Peşterii Drăcoaia. În cheile ce urmează se vede Peştera Gaura Fetii. Mai sus într-o zonă sălbatică, pe partea stânga, se află Peştera Pişolca. iar după confluenţa cu Sodolului Chifului, poteca marcată urcă în versantul drept ducând la peşterile Măgura şi Coliboaia. Înainte de a urca pe traseu, pot fi vizitate Cheile superioare ale Văii Sighiştelului. Poteca noastră urcă pe versantul drept al văii până la firul unui vâlcel acoperit cu blocuri mari de calcar.

  Trece de cele două poteci spre peşterile amintite, urcă în continuare şi traversează o zonă îngustă, deasupra canionului. După pârâul Măgura, în valea căreia se află Peştera din Dealul Secăturii, coboară la confluenţa cu v. Cheia Rea. De aici urcă valea înclinată a Sodolului Mare, până la o vale seacă din stânga, complet împădurită. După 40 de minute întâlneşte un drum pe care continuă 8 minute, după care îl abandonează suind accentuat la dreapta, prin pădure, până la o poiană.

  După traversarea păşunii, traseul ajunge pe drumul numit Calea Fusului pe care-l urmează până la ieşirea în DN 75, la km 25+100.

METEO

INFORMAȚII UTILE

TRAFIC WEB AFISAT

Numar vizitatori unici: