logo
facebook

Search

 • Vărăşoaia-Vârtop - traseu turistic

  Durata: 4 1/2-5 h
  Lungime: 14.5 km
  Diferenţă de nivel: +600 m / -800 m
  Observaţii: Drum practicabil tot anul, iarna pe schiuri.

  br

  Traseul magistralei 1 se continuă de la Vărăşoaia, după ce s-a despărţit de magistrala 2, cu bandă albastră Piatra Tâlharului-Padiş.

  După 30 minute ajunge la o răscruce de drumuri, unde noi mergem înainte, printre resturile de doline, trecem pe lângă câteva tăuri şi ajungem la Poiana Bălileasa. De aici începe urcuşul, până la o şa.

  Aici întâlnim Circuitul Gropii de la Barsa.

  În zona Glăvoi ne întâlnim de două ori cu marcajele circuitelor: Circuitul Galbene și Padiş-Cetăţile Ponorului.

  Traseul ajunge la locul unde drumul forestier se desparte în două ramuri, noi pornim spre dreapta, pe valea Seacă, unde ne vom întâlni cu: Padiş-Poiana Căput.

  Traseul nostru urcă domol prin pădure, ceva mai sus coteşte la dreapta, aici ne părăseşte Glăvoi-Casa de Piatră.

  Traseul după circa 1 oră ajunge la pârâul Borţig. Trecem apa şi ajungem într-o poiană mare. Continuăm pe curba de nivel spre sud, ajungem într-o altă poiană, urmează un urcuş scurt, pentru a ajunge pe culme. De aici coborâm până în şaua Poniţa.

  Din şa traseul nostru urcă puţin pe culme, pentru a coborî prin dreapta vârfului Vârtop, până la un drum forestier, care prin cătunul Poieniţa ajunge în poiana Vârtop şi satul de vacanţă Vârtop. Suntem la altitudinea 1195 m la km 27 pe DN75, la 10 km de Arieşeni, în şaua Vârtop. Continuarea magistralei: Stâna de Vale-Vărăşoaia și Şaua Vârtop-Vârful Bihorul.

METEO

INFORMAȚII UTILE

TRAFIC WEB AFISAT

Numar vizitatori unici: